Pandemi sürecinde hızla büyüyen işletmelerin bulut tercihlerindeki en önemli alternatif çoklu bulut oldu.
Covid-19 pandemisiyle birlikte işletmeler bir anda dijital dönüşüm süreçlerine hız verdi. Salgın ile hızlanan bu dönüşüme paralel olarak hızla büyüyen şirketler de bulut konusunda farklı planlara ihtiyaç duyuyor. Bulut teknolojileri; bilindiği üzere kendi içinde çoklu bulut, hibrit bulut gibi başlıklara ayrılıyor. Bu yazıdaki konumuz olan çoklu bulut da büyük bir yapıya ulaşmış işletmelerin tercih etmesi gereken bir plan.
Çoklu bulut hakkında karşılaşılan sorunlar
IDC’nin 2019 yaptığı bir araştırmaya(*) göre pandeminin başladığı 2019 yılında Türkiye’de CIO’ların yüzde 78’i bulut bilişimin şirketlerinin dijital dönüşüm stratejisi açısından kritik öneme sahip olduğunu düşünüyordu. Pandemiyle birlikte geldiğimiz noktada bu rakam 3-4 puan daha yükseldi. Bulut, şirketlerin BT altyapılarını ihtiyaçlarına göre ölçeklendirmelerini sağlıyor. Bu da şirketlerin yeni teknolojiler denemelerine ve demo sürecine başlamalarına yardımcı oluyor.
Tümleşik kontrol katmanının olmaması, çoklu bulut IaaS sağlayıcıları kullanmak açısından en büyük zorluklardan bir tanesi. Bu durum da tümleşik kontrol ve yönetim ihtiyacını ortaya çıkarıyor. Bağlanabilirlik, ölçeklenebilirlik ve kullanılabilirlik de bulut teknolojileri açısından ana endişeler olarak göze çarpıyor.
Güvenlik
Öte yandan çoklu bulut ortamları iş yükleri arttıkça hızla daha karmaşık bir hal almaya başladı. Bu karmaşa da beraberinde güvenlik sorunlarını getiriyor. Çoklu bulutta güvenlik için üç adım gerekiyor.
Bunlardan ilki entegrasyon. İşletmelerin öncelikle kurulumunu yaptıkları farklı bulut platformlarında güvenlik çözümlerini entegre etmeleri gerekiyor. İkincisi süreklilik. Entegrasyon gerekliliğinin yanı sıra işletmeler, farklı platformlarda sürekli ve kesintisiz güvenlik yeteneklerine ve işlevlerine de ihtiyaç duyuyor. İşletmeler, kurum içi çözümlerinin sahip olduğu yeterliliklerin, webde, buluttaki araçlarda da aynı şekilde mevcut olmasını talep ediyor. Son adım ise yönetim. Bu adım da tüm ortamlarda uyumlu güvenlik yönetiminin tek bir yönetim katmanı üzerinden yürütülmesi anlamına geliyor.
Bulut Kokpit ile çoklu bulutta konforun keyfine varın
BulutBroker olarak bulut konusunda sahip olduğumuz tecrübe ile Bulut Kokpit isimli ürünümüzü hayata geçirdik. Bu ürünle bulutun gücünü kullanarak tüm bulut ortamlarınızı tek platformda kolayca optimize etmeniz mümkün. Böylece tüm bulut hizmet sağlayıcıları (yerli-yabancı) ve aynı zamanda kendi lokal ortamlarınızı tek bir platformdan yönetirken, maliyetlerinizi en uygun hale getirebilirsiniz.
Öte yandan Bulut Kokpit ile sanallaştırma hipervizörlerini (VMware, Nutanix AHV, PowerVM vb.), orkestrasyon platformalarını (OpenStack, vCloud, vShere vb.), konteyner yönetim platformlarını (K8S, Docker, LSD vb.) ve fiziksel makineleri (Bare Metal) tek bir platformdan yönetebilirsiniz.
Neden Bulut Kokpit?
Bulut Broker, Bulut Kokpit ile şirketlerin iş hedeflerine ulaşmasına, BT ekiplerinin giderlerini optimize ederek güç kazandırmalarına yarım ediyor. İşte Bulut Kokpit’i tercih etmenize yardımcı olacak üç sebep:
Yüzde 100 Güven: Müşterilerimiz bizi rakiplerimize göre fark yaratan teknolojiler sunduğumuz için tercih ediyor.
350+ müşteri : Müşterimiz rekabeti yöneterek düşen maliyetleri ile iç sistemlerini tek ortamdan yönetmenin avantajını yaşıyor.
24x: 24 farklı ortamı tek bir platformdan destekliyoruz.
Bulut Kokpit hüzmetlerimiz için detaylı bilgiyi buradan alabilirsiniz.
(*) IDC Türkiye CIO Anketi, Nisan 2019